Sillibrandade

30 min. 4:lle

Brandaden juuret ulottuvat noin 200 vuoden taakse Ranskaan, Espanjaan ja Italiaan. Kunkin maan keittiöt valmistavat brandadea hieman eri tavalla. Pääraaka-aineet ovat kuitenkin yleensä suolattu turska, peruna ja oliiviöljy. Sillikoulussa valmistamme brandadea tietenkin sillistä. Sillibrandade maistuu leivänpäällisenä, pääruoan lisukkeena tai alkuruokana sellaisenaan.

Sillibrandade

Ainekset

  • 6 palaa Ahti Perinteinen sipulisilliä
  • 250 g jauhoista perunaa kuorittuna ja paloiteltuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • valkosipulin kynsi ohuina viipaleina
  • ½  sitruunan kuori raastettuna
  • 3 dl täysmaitoa
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 100 g voita
  •   mustapippuria rouhittuna

Valmistusohje

  1. Lämmitä pinnoitettu kattila tai paistokasari keskilämmölle.
  2. Lisää kattilaan oliiviöljy ja valkosipuli. Kuullota valkosipulia noin yhden minuutin ajan.
  3. Lisää joukkoon perunat ja sekoita.
  4. Lisää joukkoon sitruunankuori ja maito.
  5. Keitä hiljalleen jatkuvasti sekoitellen, kunnes perunat ovat kypsiä.
  6. Lisää joukkoon sillinpalat ja siirrä kattila sivuun. Anna hautua 5 minuuttia.
  7. Siivilöi liemi pois ja soseuta massa tasaiseksi käsivatkaimella tai perunasurvimella.
  8. Lisää joukkoon suola, oliiviöljy, voi ja mustapippuri.
  9. Sekoita tasaiseksi ja nauti esimerkiksi paahdetun maalaisleivän kera. Voitele maalaisleipä ensiksi brandadella ja nosta leivän päälle vielä muutama sipulisillin pala. Viimeistele hienonnetulla ruohosipulilla.