Silliblinit ja sillimoussea

2 h 4:lle

Blinit ovat rantautuneet meille itänaapuristamme. Blinejä syödään perinteisesti laskiaisen tienoilla, mutta ne maistuvat alkupalana – tai miksei pääruokanakin – ympäri vuoden. Blineihin kuuluvat luontevasti suolaiset lisukkeet kuten mäti, sipuli, sienisalaatti, aina loistava smetana-suolakurkku-hunaja -yhdistelmä ja tietysti sillimousse, jonka resepti alla. Vinkki: Tarjoile sillipala kokonaisena tai pieniksi kuutioksi tillisilpun kanssa leikattuna. Vinkki 2: Lopun sillin voit käyttää huomiseen aamiaiseen munakkaan seuraksi.

Silliblinit ja sillimoussea

Ainekset

  • BLINIT
  • 4 dl bulgarianjogurttia tai kermaviiliä
  • 20 g hiivaa
  • 2,5 dl tattarijauhoja
  • 1 tl sokeria
  • 1,5 dl kuumaa maitoa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl voisulaa
  • kananmunan keltuainen
  • kananmunan valkuainen
  •   tarjoiluun kirjolohen mätiä
  • SILLIMOUSSE
  • 1 dl kuohukermaa
  • 150 g smetanaa
  • 150 g Ahti-tillisilliä
  • salottisipulia
  • 3 rkl hienonnettua tilliä
  •   sokeria
  •   mustapippuria

Valmistusohje

  1. BLINIT:
    Lämmitä jogurtti tai kermaviili kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva ja sekoita joukkoon tattarijauhot ja sokeri.
  2. Anna taikinan kohota 1-2 tuntia huoneenlämmössä tai tee taikina kylmään nesteeseen ja anna käydä pidempäänkin, esim. yön yli viileämmässä (jääkaapissa).
  3. Sekoita ennen paistamista taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja vaahdoksi vatkattu valkuainen.
  4. Paista pienet blinit sillin seuraksi. Tarjoa lisäkkeenä kirjolohen mätiä.
  5. SILLIMOUSSE:
    Vaahdota kerma ja smetana.
  6. Lisää kuutioitu silli, hienonnettu salottisipuli ja tilli.
  7. Mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla.
  8. Tee kuumalla lusikalla ”munamaisia” moussepalloja blinien seuraksi.