Jouluinen paimenen piiras

1 h 50:lle

Paimenen piiras eli sheperd´s pie on irlantilainen herkku, jonka pohja koostuu täyteläisestä jauhelihamassasta ja kuori rapeasta perunamuusista. Tässä versiossa jauheliha maustetaan jouluisilla mausteilla, kuten kanelilla, tähtianiksella ja inkiväärillä. Voit halutessasi käyttää naudan jauhelijan tilalla myös karitsan jauhelihaa.

Jouluinen paimenen piiras

Ainekset

  • 4,000 kg Oolannin perunamuusiaines
  • 4,000 l laktoositon maito
  • 0,160 kg laktoositon voi
  • 0,020 kg suola
  • 0,400 kg pekonikuutio
  • 0,240 kg sipulikuutio
  • 3,000 kg naudan jauheliha
  • 0,600 kg porkkanakuutio
  • 0,600 kg herne, pakaste
  • 1,000 l kanaliemi
  • 1,200 kg tomaattimurska
  • 0,015 kg kanelitanko
  • 0,010 kg tähtianis
  • 0,005 kg inkiväärijauhe
  • 0,002 kg laakerinlehti
  • 0,005 kg suola
  • 0,005 kg mustapippurirouhe
  • 0,100 kg korppujauho
  • 0,200 kg voi
  • 0,015 kg timjamin oksa

Valmistusohje

  1. Mittaa ja sekoita perunamuusiaines, maito, voi ja suola GN-astiassa. Lämmitä uunin höyrykeitolla 200 asteessa noin 5 - 10 minuuttia ilman kantta. Sekoita ja anna hautua kannen alla muutama minuutti.
  2. Ruskista pekonikuutiot pannulla. Lisää joukkoon sipuli ja kuullota hetki. Lisää jauheliha ja anna ruskistua. Lisää loput ainekset ja anna hautua 10 - 15 minuuttia. Poista kanelitangot, tähtianikset ja laakerinlehdet. Kaada jauhelihamassa GN-astiaan ja levitä perunamuusi massan päälle tasaisesti. Ripottele päälle korppujauhot sekä voi nokareina ja paista 200 C noin 20 - 30 minuuttia. Viimeistele piiras timjamin lehdillä.