Usein kysyttyä
Ei ole tyhmiä kysymyksiä
Olemme koonneet tälle sivulle kaikkia tuotteitamme koskevat usein kysytyt kysymykset vastauksineen. Niiden joukosta löydät paljon hyödyllistä tietoa tuotteistamme. Jos jäät kuitenkin kaipaamaan vielä lisätietoa tai sinulla on hyviä kehitysehdotuksia, ota yhteyttä!
Rajaa kysymyksiä:
Tuotemerkit
- Kaikki
- Abba
- Ahti
- Boy
- Ekströms
- FUN Light
- Felix
- Frödinge
- Grandiosa
- Havrefrutti
- Jacky
- Kallen
- Pastella
- Paulúns
- RisiFrutti
- Sillikoulu
- Tiira
- Tropicana
- Vesta
Kategoriat
- Kaikki
- Ainesosat
- Erityisruokavaliot
- Hillot ja kiisselit
- Kalatuotteet
- Ketsupit
- Maitopohjaiset tuotteet
- Mehut ja juomat
- Pakkaukset
- Pizzat
- Saatavuus
- Salaattikastikkeet ja majoneesit
- Säilyvyys ja säilytys
- Valmistus- ja käyttöohjeet
- Vihannessäilykkeet
- Viljatuotteet
Onko tuotteissa säilöntä- tai lisäaineita?
Tuotteissa ei ole säilöntä- eikä lisäaineita.
Onko tuotteilla terveyttä edistäviä vaikutuksia?
Kyllä on. Kaikissa varianteissa on luontaisesti runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten esimerkiksi rautaa (joka edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja vähentää väsymystä ja uupumusta), sinkkiä (joka edistää normaalia kognitiivista toimintaa ja edistää luuston, hiusten, kynsien ja ihon pysymistä normaaleina), magnesiumia (joka auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta sekä edistää hermoston normaalia toimintaa) ja tiamiinia (B1-vitamiini, joka edistää energia-aineenvaihduntaa, hermoston ja sydämen normaalia toimintaa). Lisäksi kuitu auttaa vatsan normaalia toimintaa. Koska kaikki Paulúns-tuotteiden vitamiinit ja kivennäisaineet tulevat luontaisesti ainesosista, ei tarvitse myöskään olla huolissaan niiden mahdollisesta liikasaannista. Paulúns-tuotteet sopivat osaksi tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota sekä terveellistä elämäntapaa.
Ovatko Paulúns-tuotteet suomalaisten ravitsemussuositusten mukaisia?
Kyllä ovat. Tuotteisiin on valittu raaka-aineita, joilla on mahdollisimman hyvät ravintoarvot. Kaikki viljaraaka-aineet ovat täysjyväviljaa hyvän kuitupitoisuuden sekä vitamiini- ja kivennäisainepitoisuuden varmistamiseksi. Näitä voi hyvällä syyllä kutsua ”hyödyllisiksi hiilihydraateiksi”. Täysjyväviljasta saa myös kasviproteiinia. Pähkinöissä on paljon hyviä rasvoja, proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita, ja marjoissa vitamiineja ja kivennäisaineita. Tuotteissa ei ole lisättyä sokeria, mutta viljat, hedelmät ja marjat sisältävät luontaisesti sokereita.
Mitä eroa on muromyslillä ja granolalla, eivätkös ne ole sama asia?
Kyllä, ne ovat sama asia. Granola on mysliä rapeampaa ja sen rapeus syntyy paahtamisesta.
Miksi juuri granolat ja myslit on otettu Suomen valikoimiin ensimmäisten joukossa?
Hyvä päivä alkaa terveellisestä ja tasapainoisesta aamupalasta. Välipalaksikin kannattaa valita jotain muuta, kuin sokeria sisältävät tuotteet. Paulúnsin granolat ja myslit ovat tähän erinomainen vaihtoehto. Granola on maailmalla suosittu, mutta Suomessa vielä suhteellisen tuntematon aamu- ja välipalatrendi. Nyt haluamme tuoda terveelliset granolat myös suomalaisten ulottuville. Myslilaatuja on tarjolla jo laajemmin, mutta Paulúns-myslit tuovat terveellisten myslien valikoimaan odotettua täydennystä.
Ovatko kaikki Paulúns-tuotteet tulossa Suomeen? Millä aikataululla?
Teemme päätökset lanseerauksista kysynnän ja mielenkiinnon mukaan. Tarkoituksena on tietenkin tuoda Suomeen juuri sellaisia tuotteita, joista suomalaiset pitävät.
Missä kaupoissa tuotteet ovat myynnissä?
Tuotteiden saatavuudessa on ketju- ja myymäläkohtaisia eroja. Parhaiten Paulúns-tuotteita on saatavissa isoissa K- ja S-ketjun myymälöissä sekä Stockmannilla.
Mistä nimi Paulúns tulee?
Tuotesarjan kehittäjä on ruotsalainen ravintofysiologi Fredrik Paulún. Hänet tunnetaan Suomessakin esimerkiksi Verensokeriblues -kirjastaan. Paulúnin tavoite on ollut tehdä terveellinen helpoksi ja hyvän makuiseksi.
Onko Pastella -kasvistuorepastassa enemmän kaloreita?
Kasvistuorepastassa on enemmän ravintokuitua ja sama energia- ja hiilihydraattimäärä kuin tavallisessa tuorepastassa. Tärkkelystä on vastaavasti vähemmän.
Onko Pastella -kasvistuorepastan kasviksissa yhtä paljon vitamiineja kuin muissa kasviksissa?
Vitamiinipitoisuuksia on vaikeaa vertailla, sillä kasvisten vitamiinipitoisuudet vaihtelevat paljon vuodenajan mukaan. Keittämisessä menetetään luonnollisesti tietty määrä vitamiineja, mutta osa niistä säilyy – aivan kuten keitetyissä kasviksissa yleensäkin. Kasvikset tuovat kuitenkin pastaan tavallista tuorepastaa enemmän ravintokuitua.
Onko Pastella -kasvistuorepastoissa oikeita kasviksia?
Valmistus aloitetaan tavallisista kasviksista, jotka keitetään nopeasti, leikataan ja soseutetaan tai kuivataan ennen kuin ne lisätään tavalliseen pastataikinaan. Kasvikset täytyy käsitellä näin, jotta pastataikina pysyisi koossa ja sen rakenne on oikeanlainen.
Kuinka paljon kasviksia Pastella -kasvistuorepastoissa on?
Kasvistuorepastoissa on kasviksia keskimäärin 40 % eli 40 grammaa per 100 grammaa tuorepastaa. Porkkana -kasvistuorepastassa on tarkalleen ottaen 42 g porkkanaa sataa grammaa kohden ja parsakaali-herne -kasvistuorepastassa 23 g parsakaalia ja 23 g hernettä sataa grammaa kohden. Jos lasketaan, että kukin syö 125 g (puolikkaan paketin) kasvistuorepastaa, vastaa se 50 grammaa kasviksia, siis porkkanaa, parsakaalia ja hernettä. 50 g on n. yksi kokonainen keitetty porkkana lisää kasviksia per henkilö.
Mitä Pastella -kasvistuorepasta on?
Pastella on kehittänyt tuorepastan, joka sisältää peräti 40 % kasviksia ilman, että pastan hyvä maku kärsii. Kasvistuorepastassa on enemmän ravintokuitua ja vähemmän tärkkelystä kuin tavallisessa tuorepastassa.
Onko Pastella-tuotteissa E-koodilla varustettuja valmistusaineita?
Pastella-tuotteissa ei ole säilöntä-, väri- tai lisäaineita.
Kuinka monelle pakkauksesta riittää?
Yksi tuorepastapaketti riittää hyvin kahdelle hengelle, joskus useammallekin, jos kastike on kovin ruokaisaa. Pastella-tomaattikastikkeiden 360 gramman tölkki riittää hyvin kahdelle pastapakkaukselle. Annoskoko riippuu luonnollisesti syöjän koosta ja ruokahalusta.
Miten tuorepastaa keitetään?
Tuorepasta keitetään runsaassa, kevyesti suolatussa vedessä vain 1-2 minuutin ajan. Kiehauta vesi, lisää suola ja pasta. Anna kiehahtaa uudellen. Voit vähentää lämpöä, kun vesi kiehuu uudelleen. Tuorepastaa kannattaa keittää ilman kantta, vaikka se viekin enemmän energiaa. Keittoaika on kuitenkin lyhyt. Sekoittele pastaa keittämisen aikana, jotta se ei paakkuunnu. Minuutin kohdalla poimi haarukalla kattilasta maistiainen. Jos pasta on sopivan kypsää, ota kattila liedeltä ja kaada pasta lävikköön. Huuhtele nopeasti ja valuta hetki. Huuhtelu sekä poistaa ylimääräistä tärkkelystä pastan pinnalta että lopettaa kypsymisprosessin. Käytä aina pasta mahdollisimman pian keittämisen jälkeen, eli periaatteessa ensin valmistetaan kastike, sitten keitetään pasta.
Miten tuorepasta eroaa tavallisesta pastasta?
Itse asiassa kaikki pasta on ensin tuoretta ja sitten se kuivataan. Näin taataan pitkä säilyvyys, mutta menetetään maussa. Tuorepasta on maukkaampaa kuin kuivapasta.
Miksi mätitahna on niin suolaista?
Kallen mätitahna tehdään sokerisuolatusta, savustetusta turskan mädistä ja kasviöljystä. Turska pyydetään keväällä ja mäti sokerisuolataan ja kypsytetään puutynnyreissä lähes puoli vuotta. Kypsä mäti kuivataan ja savustetaan kevyesti. Valmistuksen loppuvaiheessa lisätään rapsiöljy ja mausteet. Suolaa Kallen mätitahnassa on n. 5,3 %. Kalasta valmistetut tuotteet vaativat kylmäsäilytyksestä huolimatta tietyn määrän suolaa säilyäkseen hyvin.
Onko tuotteen rapsiöljy samaa kuin rypsiöljy?
Rapsi (Brassica napus oleifera) on rypsin (Brassica rapa oleifera) sukuinen öljykasvi. Lopputuotteet eli niistä saatava kasviöljy on ominaisuuksiltaan käytännössä identtistä. Rypsi menestyy myös melko pohjoisilla kasvualueilla, rapsia taas viljellään enemmän myös eteläisillä aluilla, jossa se pärjää paremmin.
Miksi tuotteen nimi ei ole Kallen Kaviaari?
Ruotsin markkinoilla tämä tuote on nimeltään "Kalles Kaviar". Kaviaari-nimitys ei ole Suomessa käytössä siksi, että se johtaisi kuluttajia harhaan. Kaviaari on tiettyjen sampilajikkeiden mätiä, kun taas Kallen Mätitahnassa on turskanmätiä. Kallen Mätitahna on siten erittäin kuvaava nimi tuotteelle!
Mitä tarkoittaa tuotteessa mainittu sokerisuolaus?
Sokerisuolaus on perinteinen säilöntämenetelmä, joka on laajimmin käytössä sillintuotannossa. Sokerisuolatun mädin prosessissa turskakalojen mätipussit ladotaan kerroksittain tynnyreihin sokeri-suolaseoksen kanssa. Seuraavana päivänä tynnyrit täytetään suolaliuoksella, jonka tulee peittää mätipussit kokonaan. Sokeria käytetään n. 6 kg/100 kg ja suolaa n. 13 kg/100 kg mätiä. Mätiä kypsytetään kylmäsäilytettynä tynnyreissä kuukausia ennen varsinaista lopputuotteen valmistamista. Mätipussit avataan ja sokerisuolatut mätipallerot puhdistetaan ja separoidaan. Lopuksi puhdistettu mäti sekoitetaan muiden aineksien kanssa massaksi ja pakataan alumiinituubeihin.
Miksi mätitahnassa on sokeria?
Sokeria lisätään sokerisuolausprosessissa mätiin 6 g /100 g. Muu sokeri tarvitaan tuomaan haluttua makua, rakennetta ja osin myös säilyvyyttä.
Mitä eroa on pienen ja ison tuubin sisällöllä?
Tuotteissa on sama koostumus pakkauskoosta riippumatta.
Mistä kalalajista ja mistä maasta mäti on peräisin?
Turskasta (Gadus morhua). Turska on peräisin Norjasta, käytännössä kalastusalueelta FAO 27, johon kuuluvat myös muiden muassa Pohjanmeri, Norjanmeri ja Koillis-Atlantti. Kalathan liikkuvat paljon.
Kuinka kauan Kallen mätitahna säilyy avattuna?
Avattuna Kallen mätitahna säilyy jääkaapissa jopa useita viikkoja. Säilymisaikaan vaikuttavat erilaiset seikat, kuten se, miten lähellä parasta ennen -päiväys on ja kuinka kauan tuotetta sen käytön yhteydessä pidetään huoneenlämmössä. Elintarvikkeen aistinvaraisia ominaisuuksia kannattaa aina tarkkailla, eli tuotetta on aina hyvä haistaa ja maistaa ennen käyttöä ja laittaa pois, mikäli tuote vaikuttaa epäilyttävältä.
Onko Kallen mätitahnan sisältämässä tomaattisoseessa viljaa tai maidon ainesosia?
Ei ole. Se on pelkkää tomaattia.
Sisältävätkö Jacky-tuotteet liivatetta?
Jacky Jogurtit eivät sisällä liivatetta. Näissä Jacky Makupala -vanukkaissa on siasta peräisin olevaa liivatetta, muissa ei ole liivatetta lainkaan: Jacky Makupala 120g kaakaovanukas Jacky Makupala 120g kinuskivanukas Jacky Makupala 120g vanilja-suklaavanukas Jacky Makupala 4x120g laktoositon kaakaovanukas
Mitä materiaalia Jacky Makupala –pikarit ovat?
Uudet vanukaspikarit ovat aiemman polystyreenin sijaan scanfill-nimistä materiaalia. Materiaali sisältää puolet aiempaa vähemmän öljypohjaista raaka-ainetta eli pakkauksen hiilijalanjälki on merkittävästi pienentynyt.
Ovatko Jacky-tuotteet pastöroituja tuotteita?
Kyllä, kaikki Jacky-tuotteet (Jogurtit ja Makupala-vanukkaat) ovat pastöroituja tuotteita.
Onko Jacky Makupaloissa ja Jogurteissa käytetty säilöntäaineita?
Ei ole, tuotteet ovat säilöntäaineettomia. Pitkän säilyvyyden takaa tuotteen lämpökäsittely ja aseptinen pakkausmenetelmä.
Onko Jacky-tuotteisiin käytetty maito homogenoitua?
Kyllä. tuotteisiimme käytetty maito on homogenoitua.
Onko Jacky Jogurteissa käytetyt marja- ja hedelmävalmisteet tehty aidoista marjoista ja hedelmistä?
Jogurteissa käytetään sekä soseutettuja marjoja että hedelmä- ja mehutiivistettä.
Missä Jacky-tuotteet valmistetaan?
Helmikuun alussa 2016 kauppoihin on tullut sekä ulkomuodoltaan että pintaa syvemmältä uudistunut Jacky. Suosikkibrändin jogurtit valmistetaan jatkossa vapaan lehmän maidosta Jalasjärvellä, Juustoportin tehtaalla. Jacky Makupala -vanukkaat valmistetaan Orkla Foods Sverigen tehtaalla Ruotsissa, samassa tehtaassa, josta suositut Risifrutti-välipalat tulevat.
Ovatko Jacky Makupalat gluteenittomia?
Kyllä, kaikki Jacky Makupalat ovat gluteenittomia.
Mitä allergeeneja gluteeniton Grandiosa sisältää?
Gluteenitonta kaurajauhoa, maitoa (juustosta) ja soijaproteiinia.
Miten voitte varmistua että gluteenia ei pääse gluteenittomaan Grandiosaan?
Gluteeniton Grandiosa valmistetaan samassa tehtaassa muiden Grandiosa-perhepizzojen kanssa, mutta meillä on erittäin tarkat rutiinit, jotka varmistavat tuotantolinjan ja tilojen puhtauden. Lisäksi teemme jatkuvia pistokokeita, niin tuotannossa kuin valmiista tuotteista, jotta voimme varmistua että olemme asetettujen raja-arvojen alla (enintään 20 mg/kg).
Miksi gluteeniton Grandiosa on kalliimpi kuin muut Grandiosa-perhepizzat?
Gluteenittoman pohjan raaka-aineet ovat selkeästi kalliimmat kuin tavallisten Grandiosa-perhepizzojen pohjan raaka-aineet. Lisäksi Gluteenittoman pizzan tuotantokustannukset nousevat koska joudumme tekemään erittäin kattavia pesu- ja järjestelytoimenpiteitä ennen jokaista tuotantoa, jotta voimme varmistaa tuotteen gluteenittomuuden.
Kuinka gluteeniton Grandiosa-pizza eroaa tavallisesta Grandiosa-pizzasta?
Gluteeniton Classic on tehty gluteenittomalle pohjalle, siis ilman gluteenia ja vehnää. Täytteet on samat (kinkku, paprika, tomaattikastike, juusto) kuin ns. tavallisessa Classic-perhepizzassa.
Mitä tarkoittaa, että tuote on gluteeniton?
Tuote on gluteeniton, jos sen ainesosat eivät luonnostaan sisällä gluteenia. Lainsäädännöllisesti gluteenittomaksi voidaan luokitella tuotteet, jotka sisältävät gluteenia enintään 20 mg / kg.
Millä gluteenipitoiset ainesosat on korvattu gluteenittomassa Grandiosa-pizzassa?
Pizzassa on perinteisesti gluteenia sisältäviä ainesosia (mm. vehnää). Gluteenittomassa Grandiosa-pizzassa on vehnän sijasta gluteenitonta kaurajauhoa.
Mitä on Jarlsberg-juusto?
Jarlsberg-juusto on perinteinen, kermainen ja kova norjalainen juusto. Se on maultaan pähkinäinen ja makeahko. Jarlsberg-juustoa käytetään esim. pöytäjuustona, jälkiruokajuustona ja voileipäjuustona. Grandiosa-pizzojemme Jarslberg-juusto, kuten muutkin juustot, on valmistettu pastöroidusta maidosta.
Mitä ovat vihreät rinkulat pizzassa, jonka ei pitäisi sisältää jalapeñoa?
Tuotteessa on 2,5 % peperonia ja se on ulkonäöltään jalapeñon kaltainen. Kyseessä on vihreä chilipaprika, joka on maultaan miedompaa kuin ulkonäöltään samankaltainen jalapeño. Siivuina nämä lajikkeet näyttävät melko samalta, mutta kokonaisena muoto on erilainen ja voimakkuudessa on eroa.
Miksi Grandiosa-valikoimassa ei ole laktoosittomia pizzoja?
Monet pizzoistamme ovat vähälaktoosisia. Laktoosin määrät ovat pizzoissamme pienet. Laskennallinen laktoosiarvo vaihtelee eri pizzoissa, mutta on kaikissa alhainen, eli alle 1 g / 100 g. Pizzojemme tuotannossa ei ole käytössä säännöllisiä laktoosimittauksia, joten emme pysty aukottomasti takaamaan sitä, että tietyt pizzat olisivat täysin laktoosittomia.
Mitä tarkoittaa nimi Grandiosa?
Grandiosa on alun perin norjalainen pizzatuotemerkki, jonka olemme tuoneet Suomeen. Grandiosa kuvaa hyvin sitä, että kyseessä on iso pizza, jossa on "iso" maku.
Onko Grandiosan valikoimissa gluteenittomia pizzoja?
Gluteeniton Grandiosa Classic-pizza tuli Suomen markkinoille 1.3.2015.
Sopivatko isot Grandiosa-pizzat mikroaaltouunissa valmistettaviksi?
Isot Grandiosa-pizzat eivät mielestämme sovellu mikroaaltouunissa valmistettaviksi, koska pizzan juusto ei sula mikrossa yhtä tasaisesti kuin uunissa ja pohjasta saattaa tulla pehmeähkö. Lämmitystulos ei siis vastaa pizzoillemme asettamiamme laatuvaatimuksia. Ison kokonsa takia Grandiosa-pizza ei myöskään mahdu kaikkiin mikroaaltouuneihin. Suosittelemme, että myös Grandiosa-kiviuunipizzat lämmitetään tavallisessa uunissa, sillä pizzan pohja pysyy silloin rapeampana, kuin mikroaaltouunissa lämmitettäessä.
Voiko Fun Light-pulloja kierrättää?
Pullot ovat PET-muovia (polyeteeniä) ja ne voi viedä muovinkierrätyspisteeseen.
Sopivatko FunLight-juomat muunkinlaiseen käyttöön kuin sellaisenaan nautittaviksi?
Ne sopivat erinomaisesti booleihin, juomasekoituksiin ja jopa hedelmäsalaattien liemeksi. Tavallisen veden lisäksi FunLight-juomat maistuvat hyviltä esim. kivennäisvedellä laimennettuna.
Voiko FunLightia keittää?
Keitettäessä aspartaami (makeutusaine) hajoaa ja juomasta vähenee makeus ja se muuttuu karvaan makuiseksi. Kuumentaa FunLightia kyllä voi.
Mitä tarkoittaa FunLight-pullon etiketissä maininta "Sisältää fenyylialaniinin lähteen"?
Aspartaamia (Fun Lightin makeutusaine) sisältävissä tuotteissa pitää olla tämä merkintä varoituksena fenyyliketonuriaa sairastaville henkilöille. Tämä aineenvaihduntasairaus on Suomessa erittäin harvinainen, ja sitä sairastavien on noudatettava tarkkaa ruokavaliota.
Miksi säilyketölkin kansi tuntuu siltä kuin se olisi auki?
Kannen reunassa lukee todennäköisesti Helppo Avata! Helppo avata -kansi koostuu kahdesta eri osasta: tuotteen ilmatiiviinä pitävästä osasta sekä irrallisesta avausrenkaasta, joka saattaa olla löysäntuntuinen, vaikka kansi olisikin tiukasti kiinni. Kantta kiertävän renkaan ansiosta kansi on helppo vääntää auki pienemmilläkin käsivoimilla ja ilman erillisiä työkaluja.
Miten Felix vihannessäilykkeiden kannet saa parhaiten auki?
Hyviä uutisia! Kesästä 2014 alkaen Felixin vihannessäilykkeissä on alettu käyttää uutta, kaksiosaista Helppo Avata -kantta. Kantta on vain yhdessä koossa, josta johtuen sitä ei ainakaan vielä saada aivan kaikkiin tuotteisiin. Yksi konsti perinteisen kannen avaamisen helpottamiseksi on, että varovasti työntää esim. haarukan kärjen purkin ja kannen väliin. Kantta varovasti hieman nostamalla vakuumi poistuu ja kansi lähtee helpommin auki. Tähän tarkoitukseen on myös olemassa erilaisia avaajia suurimpien kauppojen valikoimissa. Tuoteturvallisuuden ja tuotteen laadun varmistamiseksi on tärkeää, että tölkit on suljettu riittävän tiiviisti, niitähän säilytetään myymälöissä huoneenlämmössä.
Onko Felix-perunamuusi gluteenitonta?
Kyllä on. Felixin perunamuusijauhe ei sisällä gluteenia ja voit halutessasi valmistaa sen laktoosittomaan maitoon. Tuotehakumme auttaa rajaamaan valikoimastamme sopivat tuotteet.
Kuinka kauan Felix-ketsuppi säilyy avattuna jääkaapissa?
Ketsuppi on maultaan ja rakenteeltaan parhaimmillaan noin kuukauden verran avaamisesta, mutta sitä voi käyttää niin kauan kuin se aistinvaraisesti maistuu ja tuoksuu hyvältä. Avattu pullo tulee aina säilyttää jääkaapissa.
Mihin Felix-perunamuusijauhetta ja valmista perunamuusia voi käyttää?
Valmiista muusista voi helposti valmistaa mm. imellettyä perunalaatikkoa ja perunamuusijauhe sopii paistoksiin, piirakoihin, taikinoihin ja keittoihin. Ja tietysti se sopii mitä parhaiten lihapullien kylkeen!
Kuinka paljon valmiissa Felix-perunamuusissa on suolaa?
Felix-perunamuusissa on suolaa 0,55 g / 100 g valmista muusia.
Onko Felix-sinappikurkkusalaatissa käytetty sinappi gluteenitonta?
On, joten tuote on täysin gluteeniton.
Onko Felix-majoneeseissa laktoosia tai gluteenia?
Felix Kruunumajoneesi ja Felix Lohimajoneesi ovat laktoosittomia. Tuotehakumme rajaa sinulle halutessasi kaikki laktoosittomat tuotteet yhteen näkymään. Kaikki majoneesimme ovat gluteenittomia.
Ovatko Felixin ketsupit ja hampurilaiskastikkeet gluteenittomia ja laktoosittomia?
Kyllä ovat. Yhdessäkään ketsupissa tai hampurilaiskastikkeessa ei ole gluteenia ja ne ovat laktoosittomia.
Kuinka kauan Felix-ketsuppi, majoneesit ja majoneesipohjaiset kastikkeet, salaattikastikkeet ja vihannessäilykkeet säilyvät avattuna jääkaapissa?
Tuotteet ovat maultaan ja rakenteeltaan parhaimmillaan noin kaksi viikkoa avaamisesta, mutta niitä voi käyttää niin kauan kuin ne aistinvaraisesti maistuvat ja tuoksuvat hyvältä. Avattu tuote tulee aina säilyttää jääkaapissa ja sen säilyvyyteen vaikuttavat monet tekijät (mm. lämpötilavaihtelut, käsittelyhygienia) ja siksi tuotteen säilyvyysaika saattaa vaihdella suurestikin.
Miksi Felix-vihannessäilykkeet pakataan lasi- ja peltitölkkeihin?
Vihannessäilykkeet, joille halutaan pitkä säilyvyysaika, on pastöroitava, mikä tarkoittaa tauteja aiheuttavien mikrobien tuhoamista lämpökäsittelyllä. Lasitölkki ja peltitölkki kestävät pastöroinnin, kun taas muovitölkki ei.
Voiko Felix vihannessäilykkeitä säilyttää peltitölkissä avaamisen jälkeen?
Peltitölkkiin pakattujen tuotteiden säilyvyys perustuu lämpökäsittelyyn ja ilmatiiviiseen suljentaan, mitkä pysäyttävät tuotetta pilaavan toiminnan ja säilyttävät sen laatuominaisuudet. Peltitölkkien valmistusmateriaalit ovat huolellisesti tutkittuja ja turvallisia; niistä ei liukene mitään haitallisia aineita pakattuihin tuotteisiin. Peltitölkit ovat sisäpinnaltaan suojalakattuja. Niissä voi periaatteessa säilyttää tuotetta avaamisen jälkeen, mutta suosittelemme tuotteen siirtämistä puhtaaseen, kannelliseen astiaan niin, että tuote on liemen peitossa.
Voiko Orkla Foods Finlandin tuotteita ostaa ulkomailla?
Joitakin Orkla Foods Finlandin maahantuomia tuotteita voi etsiä vaikkapa osoitteesta www.suomikauppa.fi. Myös esimerkiksi Kallen Mätitahnaa myydään IKEAn huonekaluliikkeissä ympäri maailman.
Miten kauan Felix-vihannessäilykkeet säilyvät avattuna jääkaapissa?
Tarkkaa aikaa tuotteen säilyvyydelle avaamisen jälkeen emme voi sanoa, sillä säilyvyyteen vaikuttavat mm. säilytyslämpötila ja käyttötapa, esim. miten tuotetta on säilytetty avaamisen jälkeen, onko pakkaus seissyt pitkään ruokapöydällä avattuna, miten puhtaalla välineellä tuotetta ottaa jne. Tällaiset tekijät saattavat suurestikin vaikuttaa tuotteen säilyvyyteen.
Miksi juomatiivisteiden pulloista ei saa pullopanttia?
Juomapakkausten kierrätysjärjestelmiä Suomessa hallinnoi ja kehittää Palpa (Suomen Palautuspakkaus Oy). Palpa on määrittänyt ohjeet sille, millaiset juomapakkaukset kelpuutetaan palautusjärjestelmään. Tällä hetkellä järjestelmä ei hyväksy laimennettavien juomien pakkauksia. Lisätietoa asiasta sivuilta www.palpa.fi sekä www.pantilliset.fi.
Missä Ekströms-mehut valmistetaan?
Ekströms-juomatiivisteet valmistetaan hygieenisesti ja modernilla valmistusmenetelmällä Ruotsissa Orkla Foods Sverigen tehtailla Kumlassa.
Voiko Ekströms-mehupulloja kierrättää?
Pullot ovat PET-muovia (polyeteeniä) ja ne voi viedä muovinkierrätyspisteeseen.
Voiko Ekströms-mehuista valmistaa kiisseliä?
Kyllä voi. Mehu kestää keittämisen.
Ovatko Ekströms-pullohillot paistonkestäviä?
Ekströms-hillojen ensisijainen käyttötarkoitus ei ole leivonta. Toki niitä voidaan käyttää myös leivontaan, mutta hillo "kiehuu" ja leviää hieman uunissa ja värjää alla olevan taikinan. Näin käyttäytyvät myös kotitekoiset hillot, joten vaarallistahan se ei suinkaan ole. On olemassa erikseen paistonkestäviä hilloja, jotka eivät leviä paistettaessa, mutta ne ovat paksumpia ja niin "tönkköjä" erilaisen tärkkelyksensä ansiosta, etteivät ne tulisi pullon suusta ulos.
Onko Ekströms-vaniljakastikeaineksissa laktoosia?
Ekströms-vaniljakastikeaineksista saa valmistetuksi vähälaktoosisen vaniljakastikkeen, kunhan jauhe sekoitetaan laktoosittomaan maitoon.
Voiko Ekströms-vaniljakastiketta laittaa uuniin, esim. leivonnaisiin?
Kyllä voi.
Miten Ahti sillifileepalat saadaan kauniiseen kuvioon purkkiin?
Sillefileepalat ladotaan purkkiin käsin. Fileepalojen kauniin asettelun ansiosta purkin voi laittaa pöytään sellaisenaan.
Miten sillisäilykkeet valmistetaan?
Silli troolataan, kokolajitellaan, perataan koneellisesti päättömäksi, suolataan, varastointikypsytetään tynnyreissä (aikaisemmin tynnyrit olivat puuta, nykyään muovia) kylmässä varastossa 3-6 kk ja tämän jälkeen fileoidaan. Fileet pakataan taas tynnyreihin ja varastoidaan kylmässä. Tuotannossa fileet paloitellaan, pakataan purkkeihin, annostellaan kastike, jossa on vettä, mausteita ja sokeria. Purkki kannetetaan ilmatiiviisti, etiketöidään ja siirretään kylmävarastoon. Tuote maustuu muutamia viikkoja vielä kastikkeessaan ennen jakelua eteenpäin kauppaketjuihin. Koska silliä suolataan vain pääsääntöisesti syksyllä (loka-joulukuu) voi "sillin ikä" tai kypsymisaika pisimmillään olla jopa vuosi.
Mitä tarkoittaa MSC?
Kaikilla sillituotteillamme ja Kallen mätitahnalla (paitsi raidallinen) on MSC-merkki. MSC (Marine Stewardship Council) on riippumaton, voittoa tuottamaton organisaatio, joka ylläpitää sertifiointijärjestelmää kala- ja äyriäistuotteille. MSC:n tavoitteena on vähentää ylikalastusta eli luonnonvarojen kestämätöntä käyttöä. MSC-sertifikaatti pyrkii takaamaan sertifioitujen tuotteiden ekologisuuden asettamiensa ympäristönormien kautta.
Mitä eroa on sillillä ja silakalla?
Biologisesti silli ja silakka ovat samaa lajia eikä niiden välillä ole jyrkkää rajaa. Silakka on vähäsuolaisempaan veteen sopeutunut silli, jonka rasvapitoisuus on alhaisempi, ja joka on kooltaan pienempi.
Mistä Abban sillit on pyydetty?
Abban sillejä pyydetään Koillis-Atlantin alueella. FAO (YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö) on määritellyt ja numeroinut kalojen pyyntialueet ja Koillis-Atlantti on toiselta nimeltään pyyntialue numero 27. Tämä merkintä saattaa näkyä joissakin sillituotteissa. Pyyntialue FAO27 / Koillis-Atlantti on valtavan laaja ja ulottuu Espanjan eteläkärjestä Huippuvuorille saakka kattaen myös Itämeren alueen.
Sisältävätkö Orkla Foodsin tuotteet geenimuunneltuja raaka-aineita (GMO)?
Orkla Foodsin tuotteet eivät sisällä geenimuunneltuja raaka-aineita (GMO).
Mitä eroa on Abba Anjovisfileillä ja Abba Janssonfileillä?
Abban Anjovis tehdään kilohailista. Janssonfileet tehdään Pohjanmeren silakasta maustamalla se anjovismaustein. Sekä Anjovista että Janssonfilettä voi käyttää Janssoninkiusauksen valmistamiseen. Janssonfilee säilyy ehjänä napakamman rakenteensa ansiosta, pehmeämmät Anjovisfileet liukenevat lähes täysin kermakastikkeeseen.
Miksi kaikkia mausteita ei luetella tuoteselosteessa?
Mausteista on mahdollista käyttää ryhmänimeä (”mausteita”). Jos mausteiden yhteismäärä kuitenkin on yli 2 % elintarvikkeen painosta, on mausteet ilmoitettava omilla nimillään. Vastaamme mielellämme tuotteidemme mausteita koskeviin kysymyksiin.
Miten ainesosat ilmoitetaan tuotteen etiketissä?
Pääsääntönä on, että kaikki tuotteen valmistuksessa käytetyt ainesosat ilmoitetaan painon mukaan alenevassa järjestyksessä.
Mitä tuotteen parasta ennen -päiväys kertoo?
Elintarvikkeessa oleva parasta ennen -päivämäärä kertoo, kuinka kauan avaamaton tuote säilyy oikein säilytettynä moitteettomana ja säilyttää sille tyypilliset ominaisuutensa. Tuotteen valmistajana / maahantuojana takaamme avaamattoman tuotteen laadun parasta ennen- päivämäärään asti, mutta tuotetta voi vielä tämän päivämääränkin jälkeen käyttää niin kauan kuin se on aistinvaraisilta ominaisuuksiltaan kelvollinen. Tämä aika saattaa vaihdella suurestikin tuotteesta riippuen. Tuotetta on aina hyvä haistaa ja maistaa ennen käyttöä ja heittää pois, mikäli se vaikuttaa epäilyttävältä.
Miten kauan sillisäilykkeet säilyvät avattuna jääkaapissa?
Avatut sillipurkit säilyvät herkullisina jääkaapissa noin viikon. Tuote voi toki olla syötävää kahdenkin viikon jälkeen - hajusta voi päätellä, onko silli ehtinyt härskiintyä. Säilyvyysaikaan vaikuttaa mm. se, kuinka usein sillipurkki otetaan huoneenlämpöön ja kuinka kauan se on huoneenlämmössä sekä se, kuinka lähellä on parasta ennen -päivämäärä.
Onko tuotteissa sokeria? Miten tuotteet on makeutettu?
Tuotteissa ei ole lisättyä sokeria eikä makeutusaineita. Sokereita tuotteissa on variantista riippuen 1,6–11 %, ja se on kaikki raaka-aineiden omia sokereita, joita on viljoissa, marjoissa ja hedelmissä luontaisesti.
Kuinka paljon tuotteissa on rasvaa? Mitä rasvoja tuotteissa on?
Tuotteissa on raaka-aineista riippuen rasvaa 7,2–18 grammaa sadasta. Suurin osa rasvoista on tyydyttymättömiä rasvoja pähkinöistä, siemenistä ja manteleista.
Kuinka paljon tuotteissa on suolaa?
Kaikissa tuotteissa on alle 1,2 % suolaa. Enimmillään suolaa on 0,5 %, mutta esimerkiksi karpalo-inkivääri-mantelimyslissä suolaa on vain 0,02 grammaa sadasta eli tuote on vähäsuolainen.
Miten Paulúns on huomioinut erikoisruokavaliot tuotteissaan?
Suomessa tällä hetkellä saatavissa olevat Paulúns-tuotteet ovat laktoosittomia, maidottomia ja sopivat vegaaniseen ruokavalioon. Jotkut tuotteet sisältävät pähkinöitä ja manteleita ja jotkin variantit saattavat sisältää pieniä määriä soijaa.
Onko tuotesarjaan tulossa gluteenittomia tai vehnättömiä tuotteita?
Tuotesarjaa kehitetään kuluttajien toiveiden pohjalta ja valikoimastamme löytyy tällä hetkellä gluteeniton granola.
Missä tuotteet on valmistettu?
Tuotteet valmistetaan Tanskassa Struerissa, joka on Struerin kunnan keskustaajama. Valmistajana on tanskalaisyritys Struer Bröd A/S.
Mistä tuotteiden raaka-aineet on peräisin?
Tuotteissa käytetty vilja saadaan pohjoismaista, Saksasta ja muista EU-maista. Eksoottisemmat raaka-aineet, kuten taateli ja kookos ovat peräisin maista, joissa on niille hyvät viljelyolosuhteet. Marjat ja hedelmät ovat peräisin Euroopasta, Yhdysvalloista ja Kanadasta.
Ovatko raaka-aineet luomua? Jos eivät, niin miksi?
Tuotteet eivät ole luomua. Tuotekehityksen lähtökohtana on ollut hyvä ja tasapainoinen ravintosisältö, ja olemme panostaneet pääsääntöisesti siihen. Toki kuuntelemme kuluttajien toiveita tämänkin asian suhteen.
Mitä on oligofruktoosi?
Paulúns-tuotteet sisältävät kuitulisänä oligofruktoosi-ravintokuitua, joka on fruktaani, imeytymätön hiilihydraatti. Oligofruktoosia löytyy luonnostaan monista kasviksista ja hedelmistä, minkä lisäksi sitä voidaan valmistaa sokerijuurikkaasta ja sikurijuuresta. Paulúns-granoloissa kuitupitoisuus on 20 % tai jopa sen yli, sekä korkean täysjyväpitoisuuden että lisätyn oligofruktoosikuidun vuoksi. Oligofruktoosi tuo tuotteisiin lisäkuituja sekä parantaa tuotteen rakennetta.
Mistä on valmistettu Risifruttien glukoosisiirappi?
Risifrutin glukoosisiirappi on maissipohjainen.
Missä Risifrutit valmistetaan?
Risifrutit valmistetaan Ruotsissa, Orkla Foods Sverigen tehtaalla Örebrossa. Orkla Foods Sverige AB (aiemmin Procordia Foods AB) on Ruotsin suurin elintarvikealan yritys ja tunnettu osaamisestaan sekä korkealaatuisista tuotteistaan.
Onko Risifruteissa tai Mannafruteissa käytetty säilöntäaineita?
Ei ole, Risifrutit ovat säilöntäaineettomia.
Ovatko Risifrutti-tuotteet pastöroituja tuotteita?
Kyllä, Risifrutit ja Mannafrutit ovat pastöroituja tuotteita.
Miten Vesta sillifileepalat saadaan kauniiseen kuvioon purkkiin?
Sillefileepalat ladotaan purkkiin käsin. Fileepalojen kauniin asettelun ansiosta purkin voi laittaa pöytään sellaisenaan.